Biological Molecules Mcqs

BIOLOGICAL MOLECULES QUESTIONS FOR PRACTICE

  1. Polysaccharides are synthesized in plants by the process of:

(A) Condensation

(B) Glycolysis

(C) Oxidation

(D)Reduction

  1. Lipids found in our body as:

(A) Triglyceride

(B) Phospholipid

(C) Cholesterol

(D) All of these

  1. Which one of the following types of bond is principally concerned in maintaining the alpha-helix shape of secondary protein structure?

(A) Disulphide bonds

(B) Ester bonds

(C) Hydrogen bonds

(D) Peptide bonds

  1. What is not true about Hemoglobin?

(A) It is Globular protein

(B) It has secondary level of protein structure

(C) It is functional protein

(D) It is a dimmer

  1. The cytosol is not:

(A) Plasma gel

(B) Liquid matrix of cytoplasm

(C) Pure organic

(D) Organic and inorganic

  1. The second most abundant organic molecule of a cell is:

(A) Water

(B) Proteins

(C) Carbohydrates

(D) Lipids

  1. During the digestion of starch:

(A) H2O is produced

(B) H2O is consumed

(C) CO2 produced

(D) CO2 consumed

  1. A combination of cytosine, deoxiribose& phosphoric acid is called:

(A) Cytosine mono phosphate

(B) Cytidine mono phosphate

(C) Nucleoside

(D) Nucleic acid

  1. Which one is sweeter in taste?

(A) Glucose

(B) Fructose

(C) Lactose

(D) Maltose

  1. The pyranose ring of glucose in water is produced between carbon numbers:

(A) 1 and 2

(B) 1 and 4

(C) 1 and 5

(D) 1 and 6

  1. Pick-out the odd one out:

(A) Maltose

(B) Galactose

(C) Glucose

(D) Fructose

  1. Which of the following atoms is found in protein?

(A) S

(B) F

(C) Mg

(D) P

  1. The next to simplest amino acid is:

(A) Alanine

(B) Lysine

(C) Glycine

(D) Aspartic acid

  1. The final product of hydrolysis of protein is:

(A) CO2 and H2O

(B) Peptones

(C) Polypeptides

(D) Amino acids

  1. Formation of Glycogen is a type of:

(A) Hydration synthesis

(B) Hydration analysis

(C) Dehydration synthesis

(D)Dehydration analysis

  1. Which one is a nucleotide?

(A) DNA

(B)NAD

(C) AMP

(D)NADP

  1. dAMP is a constituent of:

(A) tRNA

(B) DNA

(C) mRNA

(D) rRNA

  1. Adenosine comprises:

(A) Adenine and phosphate

(B) Adenine and phospholipids

(C) Adenine and sugar

(D) Adenine and tyrosine

  1. Which one of the following is not a pure carbohydrate?

(A) Cellulose

(B) Chitin

(C) Hemicellulose

(D) Glycogen

20 .The richest source of energy is:

(A) Glucose

(B) Fructose

(C) Fats

(D) Proteins

  1. Examples of structural lipids are:

(A) Phospholipids

(C) Sterols

  1. Which one is disaccharide?

(A) Glucose

(C) Galactose

  1. Which is nitrogen base?

(A) Choline

(B) Ethanol amine

(C) Serine

(D) All of these

  1. The viscosity of protoplasm is comparable with that of:

(A) Glycerol

(B) Glycerine

(C) Light machine oil

(D) All of these

  1. The property of contraction and relaxation of cytoplasm is attributable to special type of:

(A) Carbohydrates

(B) Lipids

(C) Proteins

(D) Nucleic acids

  1. Which of the following is the molecular formula of fructose?

(A) C6H12O6

(B) C12H22O11

(C) C5H10O4

(D)C6H10O5

  1. Histones are:

(A) Single protein

(B)Different kinds of proteins

(C) Conjugated molecules

(D) Carbohydrates

  1. 3-D proteins are due to:

(A) Primary structure

(B) Secondary structure

(C) Tertiary structure

(D) Both primary and secondary structure

  1. Primary product of photosynthesis:

(A) Carbohydrates

(B) Lipids

(C) Proteins

(D) Nucleotide

  1. Total number of amino acids in insulin is:

(A) 61

(B) 41

(C) 71

(D) 51

  1. Amino acids of hemoglobin are arranged in dimmers, each dimer with:

(A) 141 amino acids

(B) 146 amino acids

(C) 287 Amino acids

(D) 574 amino acids

  1. A chain containing two amino acids is known as:

(A) Dipeptide

(B)Peptide

(C) Amino-peptide

(D) Diamino

  1. The simplest amino acid is:

(A) Alanine

(B) Lysine

(C) Glycine

(D) Aspartic acid

  1. The essential amino acid means:

(A) Formed with in the body

(B) Enter from outside the body

(C) Can change from one to another kind of amino acid

(D) 20 kinds of amino acids

  1. The simplest fatty acid is:

(A) Acetic acid

(B) Butyric acid

(C) Palmatic acid

(D)Oleic acid

  1. The Nucleotide with single ring is:

(A) Adenine

(B) Guanine

(C) Cytosine

(D) Both adenine and Guanine

  1. Histone present in:

(A) DNA

(B) RNA

(C) Chromosome

(D) Glycolipids

  1. Number of Nucleotides in ATP:

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

  1. Most diverse macromolecules in a cell:

(A) Carbohydrate

(B)Protein

(C)Lipid

(D)DNA

  1. Isoprenoid unit has no:

(A) N

(B) P

(C) O

(D) All of these

  1. Number of Nucleotides in NADP:

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D)4

  1. Which one is conjugated molecule?

(A) Protein

(B) Carbohydrate

(C)Glycoprotein

(D)Lipid

  1. Amylopectin not abundant in:

(A) Wheat

(B) Maize

(C)Both wheat and maize

(D)Pulses

  1. Fruit sugar is usually:

(A) Glucose

(B) Fructose

(C) Maltose

(D) Lactose

(A) Glucose

(C) Maltose

  1. Example of Vitamin / Nucleotide / Co-enzyme is:

(A) FAD

(B) NAD

(C)NADP

(D) All of these

  1. Base pairs in E. coli:

(A) 4288

(B) 14,000

(C) 46,39,221

(D) Four

  1. What is unique of DNA?

(A) Replication

(B) Organic

(C)Has N bases

(D) All of these

  1. Reverse of Dehydration synthesis is:

(A) Hydrolysis

(B) Oxidation

(C)Reduction

(D) Oxidation-reduction

  1. Phospholipids are:

(A) Polar

(B)Non-polar

(C)Polar on one end and non-polar on the other end

(D)Sometimes polar and sometimes non polar

  1. Collagen is protein and:

(A) Trimer

(B) Dimmer

(C) Monomer

(D) Tripeptide

  1. Glycerol is the backbone molecule for:

(A) Disaccharides

(B) DNA

(C) Triglyceride

(D) ATP

  1. All the information for the structure and functioning of a cell is stored in:

(A) DNA

(B)mRNA

(C)tRNA

(D)rRNA

  1. Basic unit of DNA is:

(A) Nucleotide

(B)Amino acid

(C)Nucleic acid

(D)Double helix

  1. Second most abundant compound in living organisms is:

(A) Protein

(B)Lipids

(C)DNA

(D)Carbohydrate

  1. Tetroses are rare in nature and occur in:

(A) Some Bacteria

(B) Few Bacteria

(C) Bacteria

(D) Most Bacteria

  1. The difference between one amino acid and other is found in:

(A) Amino group

(B) Carboxyl group

(C) R-group

(D) Peptide bond

  1. Which of the following atoms is not found in protein?

(A) C

(B) H

(C) O

(D) P

  1. Generally all the organic compounds contain the elements:

(A) Iron and oxygen

(B) Carbon and oxygen

(C) Carbon and hydrogen

(D) Carbon and nitrogen

  1. Potential source of energy for cell activities:

(A) CH

(B) H  H

(C) C  O  C

(D) C  C

  1. Human sex hormones are related to:

(A) Protein

(B)Triglyceride

(C) Terpenoids

(D) Carbohydrate

Answers

1.      (A) 2.      (D) 3.      (C) 4.      (B) 5.      (C) 6.      (C) 7.      (B)
8.      (B) 9.      (B) 10.  (C) 11.  (A) 12.  (A) 13.  (A) 14.  (D)
15.  (C) 16.  (C) 17.  (B) 18.  (C) 19.  (B) 20.  (C) 21.  (D)
22.  (D) 23.  (D) 24.  (D) 25.  (D) 26.  (A) 27.  (B) 28.  (C)
29.  (A) 30.  (D) 31.  (C) 32.  (A) 33.  (C) 34.  (B) 35.  (A)
36.  (C) 37.  (C) 38.  (A) 39.  (B) 40.  (D) 41.  (B) 42.  (C)
43.  (D) 44.  (B) 45.  (D) 46.  (C) 47.  (A) 48.  (A) 49.  (C)
50.  (A) 51.  (C) 52.  (A) 53.  (A) 54.  (A) 55.  (A) 56.  (C)
57.  (D) 58.  (C) 59.  (A) 60.  (C)