Chapter #1 Introduction to Biology MCQS

  1. Which one is the best scientific method?

(A) Experimentation in lab

(B) Collecting all known facts on the subject

(C) Developing and testing Hypothesis

(D) Using sensitive electronic instruments

  1. Of the following, which is not characteristic of the theory?

(A) It is more comprehensive than a hypothesis

(B) It is limited in scope compared with a hypothesis

(C) It has been repeatedly tested

(D) It is supported by many different lines of evidence

  1. Transformation from single cell to adult is:

(A) Development

(B) Inheritance

(C) Evolution

(D) Adaptation

  1. Biodiversity is due to:

(A) Evolution

(B) Reproduction

(C) Development

(D) Both evolution and Reproduction

  1. Which is a correct pair?

(A) Reproduction and Evolution

(B) Reproduction and Mutation

(C) Replication and Evolution

(D) Mutation and Evolution

  1. Father of biology:

(A) Theophrastus

(B) Lamarck

(C) Aristotle

(D) Darwin

  1. Term Biology first used in:

(A) Germany

(B) England

(C) Greece

(D) Italy

  1. Silviculture is culture of:

(A) Animals

(B) Timber yielding trees

(C) Grasses

(D) Organisms of any kind

  1. We are studying Brassica stem after transverse section. It is:

(A) Anatomy

(B) Histology

(C) Cytology

(D) Morphology

  1. Vaccines are used:

(A) For controlling of disease

(B) For cure of disease

(C) As a medicine

(D) As a vitamin

  1. We are studying different parts of cell especially Nucleus. It is:

(A) Karyology

(B) Karyo physiology

(C) Physiology

(D) Cytology

  1. Genetic engineering is included in:

(A) Biotechnology

(B) Genetics

(C) Breeding

(D) Molecular biology

  1. Phycology is study of:

(A) Algae

(B) Fungi

(C) Bryophyta

(D) Pteridophyta

  1. The colonial organism is:

(A) Nostoc

(B) Volvox

(C) Spirogyra

(D) Both NostocandVolvox

  1. The minor bioelement in minimum quantity is:

(A) K

(B) S

(C) I

(D) Fe

  1. Built-in mechanism which helps to interact with environment and to sustain structural and functional integrity of an organism is based upon:

(A) Genetic program

(B) Homeostasis

(C) Ecology

(D) Evolution

  1. An efficient qualitative and quantitative accomplishment of the function of the tissues is achieved in:

(A) Cells

(B) Organism

(C) Organ

(D) System

  1. Which one of the following is not included in biological studies at population level?

(A) Gene frequency

(B) Gene flow

(C) Genome

(D) Gene pool

  1. In which Era of the Geological time chart the present day Birds are living?

(A) Cenozoic

(B) Quaternary

(C) Tertiary

(D) Cretaceous

  1. Phylatic lineage represents:

(A) Development of a species

(B) Development of an organism

(C) Mechanism of evolution

(D) Geological history

  1. The tentative explanation of observations is:

(A) Theory

(B) Hypothesis

(C) Principle

(D) Law

  1. Study of chemical composition of Ribosome after removing from cell by cell fractionation is:

(A) Cytology

(B) Anatomy

(C) Molecular biology

(D) Biochemistry

  1. Which egg cell is used for starting the technology of cloning?

(A) Nucleated

(B) Fertilized cell that is undergoing cleavage

(C) Anucleated (by removing nucleus)

(D) Multinucleate

  1. Which one is not Multicellular?

(A) Neuron

(B) Antelope

(C) Hawk

(D) Nerve

  1. Plasmodium eradication is by:

(A) Quinine

(B) Eliminating Marshes

(C) Eliminating Mosquito

(D) All of these

  1. The estimate of total number of species is:

(A) 1.5 Million

(B) 2.5 Million

(C) Between 5 and 30 Million

(D) 15 Million

  1. Most atoms in biological molecules are:

(A) H, C, O, Na, P, S

(B)H, C, O, N, K, S

(C) H, C, O, Na, P, Fe

(D) H, C, O, N, P, S

  1. There is the Dynamic collection of organisms in a large specific area. This is the best

(A) Population

(B) Community

(C) Biome

(D) Biosphere

  1. Which of the following is an organelle and cell respectively?

(A) Muscle fiber and Heart

(B) Heart and Muscle

(C) Lysosome and Muscle fibre

(D) Muscle and Lysosome

  1. Coal forming age was dominated in:

(A) Cenozoice ear

(B) Mesozoic era

(C) Plaeozoic era

(D)Proterozoic era

  1. Growing plants in aerated water is called:

(A) Biological control

(B) Hydroponic culture technique

(C) Integrated Disease management

(D) Hydrophobic technique

  1. Species of animals and plants, which are going to be extinct are called:

(A) Endangered species

(B) Population

(C) Community

(D) Threatened

  1. The eukaryoetes possess all the cellular organelles in their:

(A) Nucleus

(B) Endoplasm

(C) Ectoplasm

(D) Cytoplasm

  1. In multicellular living organisms many systems work:

(A) Separately

(B) In mutual co-ordination

(C) Closely

(D) Slowly

  1. The individuals of the ————– species are much similar and potentiallyinterbreeding organisms in nature.

(A) Related

(B) Different

(C) Same

(D) All

  1. We are studying Blood sugar, BOP, Cholesterol and Temperature of a Sick person. It is:

(A) Qualitative observation

(B) Hypothesis

(C) Quantitative observation

(D) Inductive reasoning

  1. What is not studied in Parasitology?

(A) Structure of the host

(B) Mode of transmission of parasite

(C) Life history of the parasite

(D) Host-parasite relationship

  1. A process of predicting new facts or processes for which new experiments can be designed and new information collected:

(A) Inductive reasoning

(B) Deductive reasoning

(C) Hypothesis

(D) Experimentation

  1. The study of the biological basis of social behavior, or the study “f behaviors from an evolutionary perspectives:

(A) Sociology

(C) Psychology

(B) Social biology

(D) Human biology

  1. Large-scale divisions of the biosphere into regions of different growth patterns are called:

(A) Community

(C) Populations

(B) Ecosystem

(D) Biomass

  1. Which one is pollutant releasing from Tanneries?

(A) CO

(B) Pb

(C) Cr

(D) All of these

  1. The level of Biological organization below the Biosphere is:

(A) Biome

(C) Species

(B) Community

(D) Population

  1. Which of the following is a cell and a tissue respectively?

(A) Muscle fiber and Heart

(B) Heart and Muscle

(C) Muscle fibre and Muscle

(D) Muscle and Lysosome

  1. Trilobites are:

(A) Living arthropods

(B) Extinct arthropods

(C) Living reptiles

(D) Extinct reptiles

  1. Highly structured living substance is:

(A) Cell

(B) Organism

(C) Life

(D) Protoplasm

  1. The Biopesticide used in most of the developed countries:

(A) Most of Fungi

(B) Some Bacteria

(C) Most of the bacteria

(D) All bacteria and algae

  1. The number of Species of Vascular plants are:

(A) 53.1%

(B) 19.9%

(C) 9.4%

(D) 17.6%

  1. Coordination in plants is by:

(A) Nervous system

(B) Hormone system

(C) Protoplasm

(D) Growth

  1. Treating cancer with medicines at regular intervals is called:

(A) Chemotherapy

(B) Chemotherapy and Radiotherapy

(C) Radiotherapy

(D) Chemotherapy and Physiotherapy

  1. Which one is not the main function of the root?

(A) Anchor

(B) Transport water and Minerals

(C) Store food

(D) Producing Hormones

  1. Study of Chlamydomonas present in fresh water is:

(A) Fresh water biology

(B) Marine biology

(C) Parasitology

(D) Microbiology

  1. Biological organization means:

(A) Life at various levels

(B) Taxonomy

(C) Study of different organisms

(D) Social behavior and Communal life

53.The total number of species identified so far:

(A) 1.5 Million

(B) 2.5 Million

(C) Between 5 and 30 Million

(D) 15 Million

  1. Study of distribution of organisms in nature is called:

(A) Phytogeography

(B) Biogeography

(C) Zoogeography

(D) Geography

55.Species of animals and plants, which will be at the verge of extinction in near future are called:

(A) Endangered species

(B) Threatened species

(C) Extinct

(D) Normal species

  1. H, C, O, N, P and S are most common atoms in the:

(A) Biological molecules

(B) Proteins

(C) Lipids

(D) Proteins and lipids

  1. Organism works:

(A) Partly

(B) Randomly

(C) As a whole

(D) Normally

  1. Cancer treatment is by:

(A) Radiotherapy

(B) Radiotherapy and Chemotherapy

(C) Physiotherapy

(D) Chemotherapy and Physiotherapy

  1. A community has:

(A) Many different Populations

(B) Dynamic collection of organisms

(C) Different species

(D) All of these

  1. A protoplasm is:

(A) Highly structured

(B) Living substance

(C) A cell membrane and everything inside it

(D) All of these

 

Answers

1.      (C) 2.      (B) 3.      (A) 4.      (D) 5.      (D) 6.      (C) 7.      (A)
8.      (B) 9.      (B) 10.  (A) 11.  (D) 12.  (A) 13.  (A) 14.  (B)
15.  (C) 16.  (B) 17.  (C) 18.  (C) 19.  (A) 20.  (C) 21.  (B)
22.  (C) 23.  (C) 24.  (A) 25.  (D) 26.  (C) 27.  (D) 28.  (B)
29.  (C) 30.  (C) 31.  (B) 32.  (A) 33.  (D) 34.  (B) 35.  (C)
36.  (C) 37.  (A) 38.  (B) 39.  (B) 40.  (B) 41.  (C) 42.  (A)
43.  (C) 44.  (B) 45.  (D) 46.  (B) 47.  (D) 48.  (B) 49.  (A)
50.  (D) 51.  (D) 52.  (A) 53.  (B) 54.  (B) 55.  (B) 56.  (A)
57.  (C) 58.  (B) 59.  (D) 60.  (D)