Chapter #5 VARIETY OF LIFE MCQs

  1. Most of scientific names are:

(A) Greek

(B) Latin

(C) Greek and Latin

(D) English

  1. A virion is:

(A) Virus

(B) Capsid

(C) Genome

(D) Viroid

  1. Smallest virus is:

(A) Wound tumor virus

(B) Picorna virus

(C) TMV

(D) Influenza virus

  1. Viral Genetic material is:

(A) DNA only

(B) RNA only

(C) DNA and RNA

(D) DNA or RNA

  1. A virus is obligate parasite of:

(A) Metabolic machinery

(B) Cell

(C) Nucleus

(D) Metabolic machinery and nucleus

  1. RNA particles producing symptoms similar to viral disease are known as:

(A) Viroids

(B) Virion

(C) Prions

(D) All of these

  1. Enzymes are present in:

(A) Mycoplasma

(B) Spirochaetes and slime molds

(C) Virus

(D) All of these

  1. A phage that infects Algae is:

(A) Phycophage

(B) Virulent page

(C) Temperate phage

(D) Viroids

  1. Influenza virus contains:

(A) DNA

(B) RNA

(C) Both DNA and RNA

(D) Proteins

  1. Hydrophobia is caused by:

(A) Difflugia

(B) Mycoplasma

(C) Virus

(D) Bacteria

  1. How does T phage does enters its DNA it’s the host?

(A) Tail piece has ATP

(B) Contraction of protein

(C) Injection like process

(D) All of these

  1. Virus that infects Escherichia coli is called:

(A) Viroid

(B) Bacteriophage

(C) Prions

(D) Phycophage

  1. The virus responsible for AIDS is a kind of:

(A) Mosaic virus

(B) Immuno virus

(C) Retrovirus

(D) Viroid

  1. Capsomeres in TM V are made up of:

(A) RNA only

(B) Amino acids

(C) RNA and proteins

(D) Proteins and DNA

  1. A process absent in virus is:

(A) Mutation

(B) Energy production

(C) Replication

(D) All of these

  1. Genetic transfer through virus is called:

(A) Transduction

(B) Transformation

(C) Conjugation

(D) Transposition

  1. The most appropriate character to substantiate living nature of virus is:

(A) Mutability

(B) Infectivity

(C) Multiplicity

(D) Transmissibility

  1. Bacteriophages were discovered first time in 1915 by:

(A) T wart

(B) D Herelle

(C) Ivanowsky

(D) Stanley

  1. Smallest disease causing agent in plants:

(A) Virion

(B) Viroids

(C) Prions

(D) Mycoplasma

  1. Who made modification in five kingdom classification system?

(A) Margulis and Schwartz

(B) Robert Whittacker

(C) Linnaeus

(D) Ernst Hackel

  1. Scientific name of potato is:

(A) Solanum tuberosum

(B) Solanum Tuberosum

(C) Solanum tuberosum

(D) Solanum tuberosum

  1. Halbur and coworker (2001) said that hepatitis ________ could be transmitted through pig.

(A) E

(B) C

(C) B

(D) D

  1. The filterable agents were first purified in 1935, when Stanley ‘vas successful in crystallizing the viruses of:

(A) AIDS

(B) Polio

(C) Tobacco mosaic

(D) Hepatitis

  1. The major cell infected by HIV is the_______ lymphocyte.

(A) Helper-T

(B) B

(C) Killer-T

(D) Both T and B

  1. First of all the bacteriophage attaches to the bacterial cell at _______ site.

(A) Receptor

(B) Landing

(C) Attacking

(D) Inducing

  1. The enzyme which dissolves a portion of the bacterial cell wall and is released by the tail of bacteriophages is the:

(A) Arginase

(B) Protease

(C) Lysozyme

(D) Amylase

  1. The capsomeres in the capsid of herpes virus are:

(A) 162

(B) 362

(C) 262

(D) 462

  1. Transfer of Lysogenic into Lytic is:

(A) Isolation

(B) Induction

(C) Stimulation

(D) Coordination

  1. What type of heterotrophic organisms have absorptive mode of nutrition?

(A) All fungi

(B) Some fungi

(C) Protozoans

(D) All protists

  1. Who discovered in 1796 an effective method for the prevention of a viral disease small pox?

(A) Ivanowski

(B) Edward Jenner

(C) Chamberland

(D) Louis Pasteur

  1. Foot and Mouth disease and Yellow fever is caused by:

(A) Fungus

(B) Bacteria

(C) Virus

(D) Protozoan

  1. Most commonly Herpes simplex occurs in the mouth, on the lips and at other

(A) Receptor

(B) Binding

(C) Active

(D) Skin

  1. Scientific name has advantages of:

(A) Same applied to different organism

(B) Same organism have different name in different areas

(C) Has no scientific basis

(D) Has scientific basis and universally accepted

  1. In 1866 Ernst Heckle proposed a third kingdom called:

(A) Monera

(B) Plantae

(C) Fungi

(D) Protoctista (Protista)

  1. The five kingdom system of classification was proposed by:

(A) E-Chatton

(B) Robert Whittaker

(C) Linnaeus

(D) Margulis and Schwarts

  1. In the scientific name of onion, Allium cepa, the Allium belongs to its:

(A) Family

(B) Genus

(C) Species

(D) Order

  1. Virus kinds are about:

(A) 1000

(B) 2000

(C) 3000

(D) 4000

  1. Virus tail has:

(A) ATP

(B) Tail fibers

(C) Tail sheath and tail core

(D) All of these

  1. Which Hepatitis is by RNA virus which is enveloped’?

(A) E

(B) C

(C) B

(D) D

  1. Icosahedral means:

(A) Less than 10 faces

(B) 20 faces

(C) 5 faces

(D) More than 20 faces

  1. The shape of Bacteriophages:

(A) Cubical and helical

(B) Helical and polyhedron

(C) Cubical

(D) Cubical and polyhedron

  1. Which of the following illness is not caused by a retrovirus?

(A) Smallpox

(B) Herpes simplex

(C) Hepatitis B

(D) All of these

  1. Which statement is true about viruses?

(A) Each virus has both DNA and RNA in it

(B) Most virus are obligate parasite

(C) Viruses exhibit all of the characteristic associated with living organisms

(D) A protein capsid surrounds the nucleic acid in each virus

  1. Serum Hepatitis is Hepatitis:

(A) A

(B) B

(C) C

(D) D

  1. Hepatitis can be controlled by:

(A) Adopting hygienic measures

(B) With routine vaccination

(C) Screening of the blood/organ/tissue of the donor

(D) All of these

  1. In small pox, raised fluid filled vesicles are formed on the body which become pustules later on and form pitted scars which are the:

(A) Pox

(B) Cow pox

(C) Small pox

(D) Pocks

  1. Temperate phage may exist as:

(A) Prophage

(B) Capsid

(C) Viroid

(D) Retrovirus

  1. AIDS is caused by:

(A) HIV

(B) HTLV

(C) HAV

(D) All of these

  1. Example of spherical virus is:

(A) Polio virus

(B) Bacteriophage

(C) TMV

(D) All of these

  1. Biodiversity is due to:

(A) Organic evolution

(B) Mutation

(C) Mutation and Organic evolution

(D) Development + Mutation + Evolution

  1. A set of related Families would be grouped into:

(A) Species

(B) Order

(C) Phylum / division

(D) Class

  1. The mode of nutrition related to Animals in 5 kingdom classification is:

(A) Photosynthesis

(B) Absorption

(C) Ingestion

(D) Chemosynthesis

  1. Which of the following illness is not caused by a virus?

(A) T.B

(B) Herpes simplex

(C) AIDS

(D) Flu

  1. Which describes about viruses?

 

 

(A) Viruses are composed of DNA or RNA

(B) Virus are obligate parasite.

(C) Viruses are submicroscopic agents

(D) All of these

  1. Which disease is caused by paramyxoviruses?

(A) Herpes simplex

(B) Influenza

(C) Polio

(D) Measles and mumps

  1. Which is an infectious protein particle?

(A) Virion

(B) Prion

(C) Capsid

(D) Retrovirus

  1. What is the most effective protection against viral infections?

(A) Disinfectants

(B) Natural immunity of the host

(C) Antibiotic

(D) Microbistatics

  1. The function of the enzyme reverse transcriptase in HIV infection is to:

(A) Produce new viral RNA from the host cell’s DNA

(B) Attach the virus to the host cell’s plasma membranes

(C) Produce DNA (from the RNA) that can be incorporated into the host cell’s DNA

(D) Convert host RNA into viral RNA

  1. Largest virus is:

(A) Wound tumor virus

(B) Pox virus

(C) TMV

(D) Influenza virus

  1. A viroid has:

(A) RNA

(B) DNA

(C) RNA + DNA

(D) Only protein

Answers

1.      (B) 2.      (A) 3.      (B) 4.      (D) 5.      (B) 6.      (A) 7.      (D)
8.      (A) 9.      (B) 10.  (C) 11.  (D) 12.  (B) 13.  (C) 14.  (B)
15.  (B) 16.  (A) 17.  (A) 18.  (A) 19.  (B) 20.  (A) 21.  (A)
22.  (A) 23.  (C) 24.  (A) 25.  (A) 26.  (C) 27.  (A) 28.  (B)
29.  (A) 30.  (B) 31.  (C) 32.  (D) 33.  (D) 34.  (D) 35.  (B)
36.  (B) 37.  (D) 38.  (D) 39.  (B) 40.  (B) 41.  (A) 42.  (D)
43.  (D) 44.  (B) 45.  (D) 46.  (D) 47.  (A) 48.  (A) 49.  (A)
50.  (C) 51.  (B) 52.  (C) 53.  (A) 54.  (D) 55.  (D) 56.  (B)
57.  (B) 58.  (C) 59.  (B) 60.  (A)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*