Enzyme Quiz

ENZYMES MCQs

  1. A metabolic pathway is a:

(A) Route taken by chemicals through a solution

(B) Sequence of enzyme controlled reactions

(C) Route taken by a single particular enzyme

(D) Routes taken by all enzymes in a specific medium

  1. Energy must be added for a chemical reaction to start. This is energy of:

(A) Activation

(B) Entropy

(C) Enthalpy

(D) Oxidation

  1. Sucrase (invertase) acts on:

(A) Sucrose

(B) Sucrose and starch

(C) Any disaccharide

(D) Any organic monomer

  1. Starch is converted into maltose by:

(A) Diastase

(C) Maltase

(B) Invertase

(D) Hydrogenase

  1. Blocking of active site of an enzyme temporarily is a type of:

(A) Non-competitive inhibition

(B) Irreversible inhibition

(C) Competitive inhibition

(D) Feedback inhibition

  1. A group of enzymes called hydrolases acts upon:

(A) Lipids

(B) Proteins

(C) Carbohydrate

(D) All of these

  1. A complete enzyme is:

(A) Holoenzyme

(B) Apoenzyme

(C) Coenzyme

(D) Cofactor only

  1. Which enzyme digests the major food source in Bean and Sunflower?

(A) Amylase

(B) Lipase

(C) Diastase

(D) Protease

  1. Co-enzyme is often formed from:

(A) Protein

(B) Vitamin

(C) Lipid

(D) Inorganic ion

  1. Enzymes which are slightly different in molecular structure but can perform similar activity are called:

(A) Dehydrogenases

(B) Kinases

(C) Isozyme

(D) Apoenzyme

  1. Active enzymes present in:

(A) Viroids

(B) Viruses

(C) Prions

(D) Mycoplasma

  1. Temperature is going from 15 to 410C, rate of reaction is going:

(A) Down

(B) Up

(C) Down then up

(D) Up then down

  1. Active site of enzyme is produced by:

(A) Globular structure

(B) Charges

(C) Fibrous structure

(D) Both globular structure and charges

  1. In feedback inhibition, a metabolic pathway is switched off by:

(A) Accumulation of end product

(B) Competitive inhibition

(C) Lack of substrate

(D) Rise in temperature

  1. Enzyme groups recognized by IUB:

(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 8

  1. Cyclic pathway controlled by enzymes present in:

(A) Chloroplast

(B) Mitochondria

(C) Nucleus

(D) Both chloroplast and Mitochondria

  1. Protein into peptones by:

(A) Pepsin

(B) Trypsin

(C) Both pepsin and trypsin

(D) Erypsin

  1. Which one is hydrolase?

(A) Amylase

(B) Enolase

(C) Polymerase

(D) All of these

  1. Common function of enzyme, vitamin and Hormone is:

(A) Used

(B) Specific

(C) Helpful

(D) Oxidative

  1. Which one is present in the seed?

(A) Hormone

(B) Vitamin

(C) Enzymes

(D) All of these

  1. Enzyme reaction per second is:

(A) 100

(B) 1000

(C) 10000

(D) 100000

  1. Enzyme study is:

(A) Invivo possible

(B) Invitro possible

(C) Impossible

(D) It is possible to study enzymes both invivo and invitro

  1. An enzyme at below 5oC is:

(A) Activated

(B) Unactivated

(C) Denatured

(D) Destroyed

  1. Co-enzyme is often a:

(A) Protein

(B) Vitamin

(C) Lipid

(D) Inorganic ion

  1. A co-factor may be activator, prosthetic group or:

(A) Enzyme

(B) Coenzyme

(C) Ion

(D) Lipid

  1. A non-protein part of enzymes is known as a:

(A) Co-factor

(B) Factor

(C) Lipid

(D) Carbohydrate

  1. The substance with which enzyme acts is called:

(A) Coenzyme

(B) Product

(C) Both substrate and product

(D) Substrate

  1. For substrate succinic acid, the competitive inhibitor is:

(A) Malic acid

(B) Succinate

(C) Malonic acid

(D) Fumaric acid

  1. Some enzymes consist solely of:

(A) Carbohydrates

(B) Fats

(C) Nucleic acids

(D) Proteins

  1. All enzymes are proteins which are:

(A) Globular

(B) Fibrous

(C) A helix

(D) A helix and B-PIeated

  1. According to model the active site is a rigid structure.

(A) Fluid mosaic

(B) Lock and key

(C) Induce fit

(D) Unit membrane

  1. Koshland (1959) proposed:

(A) Induce fit model

(B) Fluid mosaic model

(C) Lock and key model

(D) Unit membrane model

  1. At low concentration of substrate the reaction rate is directly proportional to the:

(A) Substrate available

(B) Enzyme available

(C) Coenzyme available

(D) Cofactor available

  1. The catalytic activity of an enzyme is restricted to its small portion called:

(A) Active site

(B) Passive site

(C) Cofactor

(D) Only binding site

  1. An activated enzyme made of polypeptide chain and a co-factor is:

(A) Substrate

(B) Co-enzymes

(C) Apoenzyme

(D) Holoenzyme

  1. The rate of reaction of enzyme directly depends upon:

(A) Amount of enzyme present at a specific time at unlimited substrate concentration

(B) Nature of substrate

(C) Maximum pH level

(D) Low temperature

  1. A method of injecting enzymes to replace those that are missing because of genetic mutations:

(A) Enzyme replacement therapy

(B) Enzyme therapy

(C) Enzyme production

(D) One gene one enzyme hypothesis

  1. The study of enzymes is called:

(A) Enzymology

(B) Metabolism

(C) Molecular biology

(D) Biochemistry

  1. Study of fermentation is:

(A) Anaerobics

(B) Zymology

(C) Fermentology

(D) Biochemistry

40. The enzymes recognized are:

(A) More than 10

(B) More than 100

(C) More than 1000

(D) More than 10,000

Answers

1.      (B) 2.      (A) 3.      (A) 4.      (A) 5.      (C) 6.      (D) 7.      (A)
8.      (B) 9.      (B) 10.  (C) 11.  (D) 12.  (D) 13.  (D) 14.  (A)
15.  (C) 16.  (D) 17.  (C) 18.  (A) 19.  (B) 20.  (D) 21.  (D)
22.  (B) 23.  (B) 24.  (B) 25.  (B) 26.  (A) 27.  (D) 28.  (C)
29.  (D) 30.  (A) 31.  (B) 32.  (A) 33.  (A) 34.  (A) 35.  (D)
36.  (A) 37.  (A) 38.  (A) 39.  (B) 40.  (C)