Information Technology Mcqs With Answers

Multiple Choices
1.The most common form in which a modern computer is found today is called:
a. Super
b. Mainframe
c. Personal
d. Notebook
2. Computers are:
a. Accurate
b. Consistent
c. Reliable
d. All
3. Which of the following is necessary to attain computer literacy?
a. Awareness of importance of computers
b. Knowledge Of the basics of how computers work
c. Ability to interact with a computer
d. All
4. A computer’s main function is to:
a. Convert information into storage
b. Convert data into information
c. Display data
d. Create data from information
5. Input, processing, output and storage are collectively referred to as:
a. Data processing life cycle
b. Program life cycle
c. Hardware life cycle
d. System life cycle
6. The processed data is called:
a. Processing
b. Input
c. Storage
d. Information
7. Which is a correct association between hardware device and component type?
a. Mouse—processing
b. Keyboard-input
c. Hard disk—output
d. CPU—storage
8. Which is a correct association between hardware device and action?
a. Scanner — processing
b, Keyboard — connectivity
c. CD-ROM – output
d. CPU — data manipulation
9. Which is a correct association between hardware device and component type?
a. Memory — processing
b. Speaker — input
c. Monitor — output
d. Digital camera — storage
10. Which mathematician created the logarithm tables to facilitate calculations?
a. John Napier
b. Von Neumann
c. Charles’s Babbage
d. John Eckert
11. Charles Babbage conceived the first computer known as ——— Engine.
a. Encoding
b. Pattern
c. Analog
d. Analytical
12. Howard Aiken developed:
a. ABC
b. ENIAC
c. UNIVAC l
d. Mark l
13. During World War II, Mauchly and Eckert constructed the:
a. ABC
b. ENIAC
c. UNIVAC l
d. Mark l
14. First-generation computers used:
a. Microprocessor
b. Transistor
c. Integrated circuit
d. Vacuum tube
15. Second-generation computers used:
a. Integrated circuits
b. Transistors
c. Vacuum tubes
d. Microprocessors
16. The first electronic digital computer was:
a. ABC Computer
b. ENIAC
c. Mark l
d. UNIVAC l
17. The Electronic Numerical Integrator and Computer was composed of:
a. Vacuum tubes
b. Transistors
c. IC
d. None
18. The fourth-generation computers used:
a. Microprocessor
b. Transistor
c. Integrated circuit
d. Vacuum tube
19. The first microprocessors were created using:
a. Vacuum tubes
b. Integrated circuits
c. Digital divider
d. None
20. Which of the following is an example of fourth generation computer?
a. IBM PC
b. Apple Macintosh
c. IBM 370
d. Both a and b
21. Which of the following is true about IC?
a. Invented in 1961
b. 1/4 Square inch in size
c. Contains thousands of transistors
d. All
22. Which of the following scientist produced first microprocessor in 1971 for Intel?
a. Ted Hoff
b. Von Neumann
c. John Eckert
d. Charles Babbage
23. The first complete microprocessor to be located on a single chip was the:
a. Intel 4004
b. UNIVAC l
c. Athlon
d. None
24. Which of the following is true about microprocessor?
a. Developed by Ted Hoff
b. Contains IC
c. Less than one square inch in size
d. All
25. The computer that marked the beginning of commercial computer age was called:
a. ENIVAC
b. UNIVAC
c. DECVAC
d. COMPVAC
26. Transistors had all the following advantages over vacuum tubes:
a. Smaller size
b. Greater speed
c. Less heat generation
d. All
27.Which company created the standard that is followed by most PC manufacturers?
a. Compaq
b. Apple
c. IBM
d. MITS
28. Desktop and personal computers are also called:
a. Mainframe computers
b. Supercomputers
c. Microcomputers
d. b and c
29. The most common operating system for PC is:
a. DOS
b. Microsoft Windows
c. Unix
d. Linux
30. All of the following are considered to be personal computers (PCs) except:
a. Desktop computer
b. Laptop computer
c. Pocket computer
d. Mainframe computer
31. Which one of the following is NOT a portable computer?
a. Mainframe computer
b. Palmtop computer
c. Laptop computer
d. Both a and c
32. Which is not a computer classification?
a. Mainframe computer
b. Minicomputer
c. Laptop computer
d. Maxicomputer
33. Which of the following computer is most powerful?
a. Micro computer
b. Mini computer
c. Mainframe computer
d. Super computer
34. Which computer has combined feature of digital and analog computers?
a. Maxicomputer
b. Hybrid computer
c. Digital-to-Analog computer
d. Analog-to-digital computer
35. Expensive, room-sized machines used for large computing jobs are known as:
a. Mainframe computers
b. Personal Computer
c. Maxi computers
d. Handheld computers
36. A terminal consists of:
a. Keyboard, mouse and printer
b. Keyboard and monitor
c. Mouse and monitor
d. System unit and I/O devices
37. Minicomputer is:
a. Faster than microcomputer
b. Expensive than micro computer
c. Smaller in size than microcomputer
d. Both a and b
Chapter 1 Introduction to Computers & Information Technology
38. Another name for a supercomputer is:
a. High-performance computer
b. Maxi computer
c. General purpose computer
d. None
39. A general-purpose, single-user computer is called;
a. Super Computer
b. Mainframe Computer
c. Personal computer
d. None
40. Which of the following function is provided by Smart phones?
a. Send and receive phone calls
b. Send and receive email messages
c. Surf the Web
d. All
41. The technology to send only text messages, usually from cell phone to another cell phone is called:
a. MMS
b. SMS
c. SMSM
d. Chat room
42. The technology to send messages containing text, images and video, usually from cell phone to another cell phone is called:
a. MMS
b. SMS
c. SMSM
d. Chat room
43. The four main functions of a computer are:
a. Input, processing, output, and storage
b. Learning, thinking, intelligence, and virtuosity
c. Data, information, bits, and bytes.
d. Hardware, software, modeling, and operations
44. The prefix kilo refers to:
a. 1 thousand
b. 1 million
c. 1 hundred
d. 1 billion
45. Which computers provide resources to other computers in a network?
a. Server
b. Mainframe
c. Platform
d. Resource provider
46. The computer that makes data available to other computer is called:
a. Client.
b. Server
c. Smart Phone
d. PDA
47. If you need more memory on your PDA, you can
a. Buy a better cradle
b. Add ROM and RAM
c. Use removable flash memory
d. All
48. The Apple iPod is an example of:
a. PDA
b. Cell phone
c. MP3 player
d. Tablet PC
49. What type of system might include appointment scheduling, calendar and “post-it” notes?
a. Personal information management (PIM)
b. Personal digital assistant (PDA)
c. Electronic-book (e-book)
d. None
50. What does the prefix pico mean?
a. Hundredth
b. Millionth
c. Billionth
d. Trillionth
51. What does the prefix nano mean?
a. Thousandth
b. Millionth
c. Billionth
d. Trillionth
52. CBT stands for:
a. Computer Based Trade
b. Computer Based Training
c. Certificate Based Training
d. None of the above
53. The benefit of CAD may be summed up as:
a. Accuracy
b. Repeatability
c. Speed & flexibility of production
d. All
54. A word processor can be used to:
a. Write Text
b. Edit Text
c. Print Text
d. All
55. CAL stands for:
a. Computer Aided Learning
b. Computer Assist Learning
c. Computer Added Learning
d. None
56. CAT stands for:
a. Computerize Axial Topography
b. Computer Axial Topography
c. Computer Aided Topography
d. None of the above
57. MICR stands for:
a. Magic in Character Redo
b. Magnetic Ink Character Recorder
c. Magnetic Ink Character Reader
d. None of the above
58. The—————are specialized, single-user computers with many of the features of a personal computer but with processing power of a minicomputer.
a. Mainframe computer
b. Super computers
c. Minicomputers
d. Workstation
59. ———– is used to control all the parts of a manufacturing process:
a. ATM
b. CAD
c. CAM
d.MICR
60. A ———– is an automatic programmable machine.
a. CAD
b. CAM
c. CBT
d. Robot
61. CBT software is used in:
a. Education
b. Forecasting
c. Manufacturing
d. None
62. Most applications of robotics are in which area?
a. Cooking
b. Manufacturing
c. Teaching
d. Farming
63. Many banks provide the facility of:
a. CAD
b. CAM
c. ATM
d. CBT

Answers

 

1.       c 2.       d 3.       d 4.       b 5.       a 6.       d 7.       b
8.       d 9.       c 10.   a 11.   d 12.   d 13.   b 14.   d
15.   b 16.   b 17.   a 18.   a 19.   b 20.   d 21.   d
22.   a 23.   a 24.   d 25.   b 26.   d 27.   c 28.   c
29.   b 30.   d 31.   a 32.   d 33.   d 34.   b 35.   a
36.   b 37.   d 38.   a 39.   c 40.   d 41.   b 42.   a
43.   a 44.   a 45.   a 46.   b 47.   c 48.   c 49.   a
50.   d 51.   c 52.   b 53.   d 54.   d 55.   a 56.   a
57.   c 58.   d 59.   c 60.   d 61.   a 62.   b 63.   c