The Cell Complete Chapter MCQS

Chapter 4  The Cell MCQs

  1. Which of the following molecules move regularly from the nucleus to the cytoplasm?

(A) Glycogen

(B) RNA

(C) DNA

(D) Both RNA and DNA

  1. Unless the cell is dividing, the DNA and Proteins are greatly elongated and appear a clump of stained material called:

(A) Nucleolus

(B) Chromosome

(C) Chromatid

(D) Chromatin

  1. Metabolism in the cell is safe due to:

(A) Nucleus

(B) DNA

(C) Compartmentalization

(D) RNA and ATP

  1. Which breaks complex macromolecules (e.g. Polysaccharides and proteins etc.)?

(A) Lysosome

(B) RER

(C) Golgi complex

(D) Mitochondrion

  1. The process involve in self-break down of a cell is called:

(A) Autolysis

(B) Autophygy

(C) Phagocytosis

(D) Exocytosis

  1. The bacteria are:

(A) Haploid

(B) Diploid

(C) Triploid

(D) Polyploid

  1. Proteins are glycosilated in:

(A) RER

(B) Ribosomes

(C) Golgi apparatus / Golgi complex

(D) SER

  1. The stacked membranes in the chloroplast are called:

(A) Thyllakoids

(B) Grana

(C) Lamella

(D) Stroma

  1. Proteins that are to be used outside the cell are synthesized:

(A) On RER

(B) In mitochondria

(C) On SER

(D) On free ribosomes

  1. Golgi complex is concerned with cell:

(A) Excretion

(B) Digestion

(C) Secretion

(D) Division

  1. Microbodies are:

(A) Peroxisomes

(B) Glyoxysomes

(C) Mitochondria

(D) Both peroxisomes and Glyoxysomes

  1. The detoxification is an important function of:

(A) RER

(B) SER

(C) Lysosomes

(D) Golgi complex

  1. Messenger RNA is formed in:

(A) Mitochondria

(B) Chloroplast

(C) Nucleus

(D) All of these

  1. Which of the following is a prokaryotic cell?

(A) Virus

(B) Bacteria

(C) Blue green algae

(D) Both bacteria and Blue green algae

  1. The chemical nature of plasma membrane is:

(A) Proteins only

(B) Lipids only

(C) Lipoprotein

(D) Cellulose

  1. Cytoskeleton is present in:

(A) All cytoplasm of eukaryotes

(B) Some cytoplasm of eukaryotes

(C) All cytoplasm of prokaryotes

(D) All cytoplasm and Nucleoplasm of eukaryotes

  1. F1 particles are the site of:

(A) Oxidation

(B) Reduction

(C) Oxidation and reduction

(D) Phosphorylation.

  1. A small cell has:

(A) Small nucleus

(B) Large nucleus

(C) Low metabolic rate

(D) High metabolic rate

  1. The nuclear membrane is composed of:

(A) Single unit membrane

(B) Double unit member

(C) Three layers

(D) Four layers

  1. The nucleolus is largely composed of:

(A) Ribonucleoproteins

(B) Phospholipids

(C) Glycolipids

(D) Lipoproteins

  1. The DNA strands are:

(A) Polynucleotides

(B) Mononucleotides

(C) Polynucleosides

(D) Mononucleosides

  1. Microtubules and Microfilaments composed of:

(A) Actin

(B) Tubulin

(C) Actin and Tubulin

(D) Tubulin and Actin

  1. 9 + 0 arrangement of microtubules is found in:

(A) Cilia

(B) Flagella

(C) Basal body

(D) Centriole

  1. Centrioles are present in:

(A) Animal cells

(B) Lower plant cells

(C) Some microorganisms

(D) All of these

  1. One of the following structures are always in a pair:

(A) Centrosomes

(B) Centrioles

(C) Centromere

(D) Chromosome

  1. The process by which a cell secretes macromolecules by fusing a transport vesicle to the plasma membrane is called:

(A) Pinocytosis

(B) Phagocytosis

(C) Exocytosis

(D) Endocytosis

  1. Which is the correct pair?

(A) DNA replication — ribosome

(B) Protein synthesis — SER

(C) Anaerobic replication — Cristae

(D) Suicidal bags — Lysosomes

  1. All the biological membranes have fluid nature because of the continuous motion Of,

(A) Membrane proteins

(B) Glycoproteins

(C) Phospholipids

(D) Membrane proteins and phospholipids

  1. Mitochondria not found in:

(A) Rhizopus

(B) Ulothrix

(C) Green algae

(D) Hyphomicrobium

  1. Plastids not exposed to light are:

(A) Chromoplast

(B) Amyloplast

(C) Chloroplast

(D) Chromatophore

 

 

Schleiden

  1. Brown

 

Golgi bodies

Proteins

Carbohydrates

Ribosome

All of these

Steroid

  1. Out of these which one is the largest cell?

(A) Chlamydomonas

(B) Yeast

(C) Spirogyra

(D) Acetabularia

  1. First person to see the cell in microscope:

(A) Schwann

(B) Schleiden

(C) R. Hooke

(D) R. Brown

  1. Cilia are produced by:

(A) Centrioles

(B) Peroxisomes

(C) Dictyosomes

(D) Golgi bodies

  1. Oil oxidized into:

(A) Resins

(B) Proteins

(C) Lipids

(D) Carbohydrates

  1. Translation is by:

(A) mRNA

(B) Ribosomes

(C) tRNA

(D) All of these

  1. Function of SER is the synthesis of:

(A) Protein

(B) Steroid

(C) Lignin

(D) ATP

  1. Which membrane is metabolically active?

(A) Plant cell

(B) Animal cell

(C) Bacterial

(D) Plant and animal cell

  1. Which one is equal to mitochondrion?

(A) Mesosome

(B) Glycolysis

(C) ETS

(D) Glycolysis and ETS

  1. Chromatophores develop from:

(A) Plasma membrane

(B) Nuclear membrane

(C) Plastids

(D) Thylakoids

  1. 70 S Ribosomes present in:

(A) Prokaryotes

(B) Mitochondria

(C) Chloroplast

(D) Nucleolus

  1. Which one is contractile?

(A) Microtubule

(B) Microfilament

(C) All proteins

(D) Both microtubules and microfilaments

(B) Animal cell

(D) Plant and animal cell

(B) Glycolysis

(D) Glycolysis and ETS

(B) Nuclear membrane

(D) Thylakoids

(B) Mitochondria

(D) Nucleolus

  1. Characteristic of living organisms to respond to stimuli is:

(A) Responsiveness

(B) Taxis/Reflex

(C) Taxis

(D) Reflex

  1. Subunits of Golgi bodies are:

(A) Dictyosomes

(B) Different kinds of membranes

(C) Cisternae from SER

(D) Cisternae from RER

  1. Autophagy is:

(A) Cell death

(B) Selective digestion of cell part

(C) Self and continuous formation and degeneration

(D) Cell division

  1. We cannot study living cells in:

(A) Electron microscope

(B) Compound microscope

(C) Dissecting microscope

(D) Phase contrast microscope

  1. The smallest cell is:

(A) PPLO

(B) Nerve cell

(C) Acetabularia

(D) Egg of hen

  1. Word cell is:

(A) Greek

(B) Latin

(C) English

(D) German

  1. Process of isolation of cell components including cell organelles is:

(A) Centrifugation

(B) Cell fractionation

(C) Homogenization

(D) Centrifugation and Ultracentrifugation

  1. Number of chromosomes in E. coli:

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

  1. Yeast cell wall contains:

(A) Chitin

(B) Phospholipid

(C) Cellulose

(D) Peptidoglycan

 

(D) tRNA

Bacteria

Plant cells

RER and SER

Nucleus

  1. Enzyme synthesis in a cell is controlled by:

(A) Nuclear genes

(B) Ribosomes

(C) mRNA

(D) tRNA

  1. Dictyosomes present in:

(A) Human liver

(B) Bacteria

(C) Human kidney

(D) Plant cells

  1. Kitchen of the cell is:

(A) Mitochondria

(B) RER and SER

(C) Chloroplast

(D) Nucleus

  1. Protein factory is:

(A) Ribosome

(B) mRNA

(C) Cytoplasm

(D) RER and Golgi complex

  1. ATP is produced during:

(A) Photosynthesis

(B) Glycolysis

(C) Kerb’s cycle

(D) All of these

  1. The three-dimensional weblink structure within which organelles are suspended:

(A) Cytoskeleton

(B) Endoplasmic reticulum

(C) Nucleoplasm

(D) Chromosome

  1. ATP is not produced during:

(A) Photosynthesis

(B) Glycolysis

(C) Kerb’s cycle

(D) Anabolism

  1. A semifluid mix of ribosomes, DNA, and enzyme which surrounds the cristae inside mitochondria:

(A) Matrix

(B) Cytoplasm

(C) Nucleoplasm

(D) Protoplasm

  1. What will happen if a chromosome loses its centromere?

(A) It will become a functionless degenerated chromosome

(B) It will become a functional chromosome

(C) It will become centriole

(D) It will become a centrosome

  1. Culture from a single cell is called:

(A) Cell line

(C) Cell culture

(B) Germ line

(D) Tissue culture

Answers

1.      (B) 2.      (D) 3.      (C) 4.      (A) 5.      (A) 6.      (A) 7.      (C)
8.      (A) 9.      (A) 10.  (C) 11.  (D) 12.  (B) 13.  (C) 14.  (D)
15.  (C) 16.  (A) 17.  (D) 18.  (D) 19.  (B) 20.  (A) 21.  (A)
22.  (D) 23.  (D) 24.  (D) 25.  (B) 26.  (C) 27.  (D) 28.  (C)
29.  (D) 30.  (B) 31.  (D) 32.  (C) 33.  (A) 34.  (D) 35.  (D)
36.  (B) 37.  (C) 38.  (A) 39.  (C) 40.  (A) 41.  (D) 42.  (A)
43.  (C) 44.  (B) 45.  (A) 46.  (A) 47.  (C) 48.  (B) 49.  (A)
50.  (A) 51.  (A) 52.  (D) 53.  (A) 54.  (A) 55.  (D) 56.  (A)
57.  (D) 58.  (A) 59.  (A) 60.  (C)  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*